S-a luptat cu cel mai bun prieten pentru femeia pe care o iubea și a sfârșit în mod tragic. Ce s-a întâmplat cu scriitorul Ștefan Octavian Iosif VIDEO

de: Iulia Kelt
14 10. 2023

Ștefan Octavian Iosif se năștea în octombrie 1875, fiind fiul unui director de școală românească din Șcheii Brașovului. Tânărul a urmat școala gimnazială la Brașov, urmând apoi cursurile liceului în Sibiu și București.

A încercat de două ori să intre la Facultatea de Litere și Filosofie din București, însă nu a reușit să obțină licența.

Vezi și: A murit singur și sărac, dar niciodată uitat cu adevărat: nu s-a căsătorit, însă unicul Gil Dobrică a fost veșnic îndrăgostit de muzică

Șt. O. Iosif – imagine de arhivă

Studiile, dramele și rivalitatea în dragoste

Cariera sa a debutat în calitate de copist la Ministerul de Domenii, urmând ca ulterior să ocupe poziții de corector în domeniul presei, custode al Bibliotecii Fundației Universitare și al Muzeului Theodor Aman, redactor al revistei Sămănătorul și colaborator la publicațiile Adevărul, Adevărul ilustrat și Convorbiri literare.

A avut relații strânse cu marii scriitori ai României de dinaintea izbucnirii Primului Război Mondial și a iubit-o nespus pe Natalia Negru, femeia care s-a căsătorit ulterior cu cel mai bun prieten al său, Dimitrie Anghel.

Șt. O. Iosif și poetul Dimitrie Anghel s-au întâlnit pentru prima dată la Paris în 1901, în timpul studiilor. La acea vreme, Iosif avea 26 de ani, în timp ce Anghel avea 28 de ani. Au fost prieteni buni, în ciuda faptului că amândoi s-au îndrăgostit de aceeași femeie, prozatoarea Natalia Negru.

La început, Natalia l-a ales pe Iosif, cei doi logodindu-se, iar la data de 20 august 1905, s-a născut fiica lor, pe nume Corina. Cu toate acestea, în 1910, relația lor s-a răcit. Natalia a luat decizia de a divorța și a plecat în Franța, împreună cu micuța Corina.

Ea i-a scris lui Șt. O. Iosif, implorându-l să vină după ele, în speranța de a-și salva căsnicia. Cu toate acestea, el, rănit în orgoliu, a refuzat. În schimb, după un timp, a mers la Paris, urmându-și prietenul și rivalul în dragoste, Dimitrie Anghel.

Cei doi poeți au colaborat împreună în această perioadă, folosind pseudonimul A. Mirea. Cuplul format Iosif și Natalia Negru l-a găzduit chiar pe Dimitrie Anghel. Totuși, prietenia lor s-a destrămat când Anghel i-a mărturisit lui Iosif că era îndrăgostit de soția sa.

A propus chiar ideea unui duel, în care supraviețuitorul urma să rămână cu frumoasa Natalia, așa cum menționează Șerban Cioculescu în volumul său intitulat „Dimitrie Anghel, Viața și opera”.

Natalia a fost cucerită de poetul temperamental și a ales să se căsătorească cu el pe data de 3 noiembrie 1911. Doi ani mai târziu, pe 21 iunie 1913, Iosif a fost internat în Spitalul Colțea, având sifilis.

Vezi și: Comicul trist care ne-a marcat după Revoluție cu cel mai amuzant show de comedie de la TV, Benny Hill moare ironic chiar în fața televizorului, singur

Natalia și Corina – imagine de arhivă

Dispariția lui Ștefan Octavian Iosif

La data de 22 iunie, poetul, care avea doar 38 de ani, a pierit în urma unei congestii cerebrale, fiind înmormântat în Cimitirul Bellu din București. Convoiul funerar s-a intersectat cu batalioane de soldați care se îndreptau spre Dunăre pentru a lupta în războiul care izbucnise cu câteva zile înainte.

În ziua următoare, criticul literar Ilarie Chendi, un bun prieten al lui Iosif, și-a pus capăt zilelor, onorând astfel jurământul pe care cei doi îl făcuseră. Cei doi au fost înmormântați alături.

Între timp, mariajul dintre Natalia Negru și Dimitrie Anghel s-a deteriorat, iar conflicte violente au devenit frecvente, din cauza geloziei extreme a bărbatului. Acesta o ținea pe Natalia închisă cu cheia în casă, nu-i permitea să iasă singură sau să primească vizitatori.

După un scandal generat inițial de un incident minor în timp ce călătoreau spre Iași, cei doi au continuat disputa acasă. În dimineața zilei de 27 octombrie 1914, Dimitrie Anghel, cuprins de remușcări, s-a împușcat în piept, după ce în prealabil trăsese un foc de armă care o rănise pe Natalia. Transportat la un spital din Iași, poetul a pierit pe 13 noiembrie 1914 din cauza septicemiei.

Doi ani mai târziu, Natalia a suferit o altă pierdere tragică, când fiica lor, Corina, a murit pe 13 septembrie 1916. Ea a fost ucisă de o schijă provenită de la o bombă aruncată dintr-un zeppelin german care bombarda Bucureștiul în timpul Primului Război Mondial.

Vezi și: Face valuri după un singur film, doar ca să dispară misterios din România: actrița părea să fie o revelație, însă moare printre străini